Audi A3 E-tron Forum

It is currently Thu Nov 23, 2017 2:31 am

All times are UTC - 8 hours [ DST ]




Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next
Author Message
 Post subject: Charging error E480
PostPosted: Wed Jun 03, 2015 1:45 am 
Offline

Joined: Wed Jun 03, 2015 1:31 am
Posts: 8
Location: Norway
Today I tried to charge my etron at work for the first time. The charging seemed to start OK, both according to indication on the charge pump and the connect app.
However, when later checking the connect app, I get the status "No power supply". The charge pump reports E480.

Any ideas?
And where would I find an overview of possible error messages?

Best Regards,

--Gunnar


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Wed Jun 03, 2015 1:06 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:23 pm
Posts: 25
Location: Woodstock, GA
Any reference in the owners manual? I would check mine, but well... In the US... :(

By the sound of it, power was lost to the EVSE.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Wed Jun 03, 2015 1:43 pm 
Offline

Joined: Wed Jun 03, 2015 1:31 am
Posts: 8
Location: Norway
Thanks for the answer.
The spesific error code is not listed in the manual, but the graphics on the EVSE display indicates problem with the power supply.
I'm going early to work tomorrow to be able to grab another free charge outlet. We'll see.
I assume that EVSE means the box on the cable?

BTW, I got the car last week and I love it. Hope you guys over there will be able to check it out soon.

--gunnar


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Wed Jun 03, 2015 1:59 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:23 pm
Posts: 25
Location: Woodstock, GA
Yep, EVSE (Electric Vehicle Supply Equipment).

Technically the charger is in the car. The EVSE just supplies the electrons and does some diagnostics/safety functions.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Wed Jun 03, 2015 10:18 pm 
Offline

Joined: Wed Jun 03, 2015 1:31 am
Posts: 8
Location: Norway
The same thing happens today. :(
Seems to start ok, but stops with error after a few minutes. Charging at home works just fine and none of the others parked beside me seem to have any problem.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Thu Jun 04, 2015 6:05 am 
Offline

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:23 pm
Posts: 25
Location: Woodstock, GA
Did you plug into a different outlet or the same?


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Thu Jun 04, 2015 11:41 pm 
Offline

Joined: Wed Jun 03, 2015 1:31 am
Posts: 8
Location: Norway
Different outlet.
After contacting the Audi dealer, I learned that the error code means that there is a problem with the supplying earthing system.
I believe that the equipment supplied by Audi must be more sensitive to this than the other suppliers, sinse I seem to be the only one with this problem. I'm going to try an alternative EVSE next week.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Fri Jun 05, 2015 6:22 am 
Offline

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:23 pm
Posts: 25
Location: Woodstock, GA
Or the ground for the outlet is not properly hooked up. The outlets may be tied to the same ground which is not adequately hooked up. It would be interesting to look at the potential between ground and line/neutral (or however it is labeled in Europe). If it happens with another EVSE, it is the building wiring.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Sun Jun 07, 2015 12:55 pm 
Offline

Joined: Sun Jun 07, 2015 12:26 pm
Posts: 1
I have the same problem and get the same error message in the display in my Evse. Like you, my e-Tron charged fine some times and sometimes not. I have tried using a different Evse without luck. Tried it in different houses in the neighbourhood, and discovered that there were only my house and my two nearest neighbours that godt the E480 error message. Contacted Audi Sandefjord Norway. They could not tell me what the message ment. I contacted my power supplier, Fjordkraft, who plugged in a power quality monitor in my garage. To my suprise the Medcal N power quality monitor removed the error om my Evse and the e-Tron has been charging without problem since. They found no problem with the power in my house, so i ended up buying a rather expencive power monitor witch i plugged in next to the Evse plug. Seems to me the Evse is quite sensitive to noise in the power net.

I see that there is an alternative Evse in the Audi charging brochure. Have not tried that one.


Top
 Profile  
 
 Post subject: Re: Charging error E480
PostPosted: Sun Jun 07, 2015 1:27 pm 
Offline

Joined: Thu Apr 16, 2015 2:23 pm
Posts: 25
Location: Woodstock, GA
Fortunately for me, when I can get an A3 e-tron, I will not need the Audi supplied EVSE. I have a permanently installed Level 2 (probably a US only term) at home and my office. :D


Top
 Profile  
 
Display posts from previous:  Sort by  
Post new topic Reply to topic  [ 15 posts ]  Go to page 1, 2  Next

All times are UTC - 8 hours [ DST ]


You cannot post new topics in this forum
You cannot reply to topics in this forum
You cannot edit your posts in this forum
You cannot delete your posts in this forum

Search for:
© Audi A3 E-tron Forum - part of the MyElectricCarForums.com Group